Kristna studentrörelsen i sverige

VÄLKOMMEN!

Välkommen till KRISS, Kristna studentrörelsen i Sverige.
Vi är en risktäckande studentförening med medlemmar och lokalföreningar i hela landet, samt en del av WSCF, World Student Christian Federation. Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få veta mer om våra aktiviteter.

PIZZA-träff i Lund

För att välkomna nya studenter i Lund, både svenska och internationella studenter, vill vi bjuda in dig som är intresserad av KRISS /SCM Sweden till en pizzaträff.

Detta kommer att bli ett  informellt och inkluderande möte och ett perfekt tillfälle att lära sig mer om KRISS samt lära känna andra studenter i Lund.

Att delta i på denna träff kräver ingen avgift, och KRISS kommer att betala för 1 pizza + 1 alkoholfri dryck per person. Detta evenemang kommer att vara på engelska.

"Delta" på facebookeventet för att göra det enklare för oss att planera evenemanget, men framför allt, känn dig varmt välkommen att vara med denna fredag eftermiddag den 1 september, klockan 16-19

Missa inte!

Vid seminariet Efter apartheid – religionen i Sydafrika vill vi stanna upp och minnas kyrkornas roll under apartheidtiden, men också fråga oss: Vad hände sedan? Sydafrika är ett land med stora svårigheter, men också möjligheter. Hur förhåller sig religiösa gemenskaper, båda kyrkor och människor av annat tro, till dagens utmaningar?
I seminariet medverkar Anders Göranzon och Sofia Oreland.
Tid: 28 november 2022, kl 18-20
Plats: Nicolaisalen, Själagårdsgatan 9-13, Gamla stan, Stockholm 

European Regional Assembly 

Dates: 3-4 november
Form: on a digital platform
Contact: exp@kriss.se

Info:
WSCF (World student Christian federation) har sin årliga europeiska kongress den 3-4 november. Är du medlem i KRISS och intresserad av detta internationella och ekumeniska möte med kristna studenter från hela Europa? Kontakta KRISS och anmäl ditt intresse, vi har möjlighet att sända två delegater med röst- och yttranderätt.

Vill du veta mer om vad ett WSCF European Regional Assembly handlar om?
Se här: https://www.wscf.ch/.../wscf-european-regional-assembly

I år kommer mötet att hållas digitalt, vilket också innebär att du inte behöver planera in en lång resa - och ändå får möjlighet till en uppsjö av spännande möten och samtal.

KRISS medverkar i Tror du?

Under föregående termins sista veckor hade KRISS den höga äran av att delta i Svenska kyrkans ungas podcast "Tror du?". I den fick KRISS möjlighet att presentera vår studentrörelse genom en historisk tillbakablick, hur det ser ut idag och hur vi ser på exempelvis ekoteologi.

Lyssna på spotify: https://open.spotify.com/show/17brp4ApDUY3DatNpEa8hD?si=7c747e184e3a4202​ 

Himmelske Dage, Roskilde 

Du har väl inte missat Himmelska dagar, den danska kyrkofestivalen som hålls i maj i Roskilde, under Kristi himmelsfärd-helgen?

KRISS kommer att medverka som inbjudna gäster vid ett panelsamtal. Ta chansen att träffa inte enbart kristna från Danmark utan också kristna från vida världens omfång.

​Mer information om programmet och biljetter finns på festivalens hemsida: https://himmelskedage.dk/en


Glimt av höstlägret

Sista helgen i september ägde helglägret på Frustuna gård rum. Temat var ung och troende i en tid av utmaningar, och fokus låg i hög utsträckning på klimatet.

På lördagen kom Jennie Högberg, präst i Frustuna församling, för att föreläsa och leda samtal om förhållandet mellan våra erfarenheter, våra värderingar och våra handlingar i relation till frågor som vi anser viktiga. Hur formas vår teologi av akuta kriser? Och hur påverkar vår tro och Gudsbild vår uppfattning och hantering av kriser? Vilka resurser finns att hämta i Bibeln och i vår kristna tolkningstradition när vi ställs inför nya frågor i vår samtid?

Lägret innehöll vidare fortsatta samtal, workshop i vegansk matlagning samt avslutande gudstjänst i Frustuna kyrka.